29 Ekim 2008 tarihinde yani güzel cumhuriyetimizin 85. yıl dönümünde muhteşem olduğunu tahmin ettiğim bir film vizyona giriyor: Mustafa.
Bence Türkiye tarihinin en büyük belgeselci ve araştırmacılarından biri olan, belki de en büyüğü benim için, Can Dündar'ın yazıp yönettiği bu film bugüne kadar ciddi eksikliğini hissettiğimiz çok önemli bir konu olan Mustafa Kemâl Atatürk'ün hayatını anlatıyor. Ne yalan söyliyeyim, Can Dündar'ın yazıp yönettiğini ve müziklerini Goran Bregovic'in yaptığını görünce bir yanım "iyiki daha önce kimse yapmamış" deyiverdi. Ayrıca filmin resmî internet sayfasından aldığım müziği de döne döne saatlerce dinliyorum günlerdir.
Filmin fragmanlarını da izleyebileceğiniz resmî internet sayfasına ulaşmak için adres: www.mustafa.com.tr
Ben gidip göremeyeceğim ama LÜTFEN GİDİN VE BENİM İÇİN DE GÖRÜN! Birilerinin bu olağanüstü insanı yani Mustafa'yı bize doğru olarak anlatması lazım ki biz de dünyaya bu insanın ne kadar harika bir insan olduğunu şişirilmiş kahramanlık hikayelerinden uzak ve tüm çıplaklığıyla anlatabilelim.
Unutmayın, O'na çok ama çok şey borçluyuz! Seni resmen tanımasam da, hiç görmesem de çok özlüyorum Ata'm. Keşke burda olsan...
Film hakkında yapılan basın açıklaması:ugurarcan | 28-Eylül-2008 | HJ308
10 Kasım 2008, Atatürk'ün ölümünün 70. yıldönümü...
Türkiye 70 yılda Ata'sı için dört başı mamur bir film yapamadı. Onu Türkiye'ye, dünyaya, yeni yetişenlere tam anlatamadı.
Yapılan belgeseller, Türkiye ölçeğiyle sınırlı, belli bir dönemle kısıtlı ve resmi bir dilde tutsak kaldı.
Selanik'ten Dolmabahçe'ye kadar hayatını başından sonuna mercek altına alan, onu şablonlardan uzak olarak askeri, siyasi, insani boyutlarıyla anlatan bir filmin eksikliği hep hissedildi.
"Mustafa", işte bu ihtiyaca cevaben hazırlandı.
15 yıldır Atatürk belgeselleri yapan, "Sarı Zeybek"le seyirciyi Ata'nın insani yüzüyle tanıştıran Can Dündar ve ekibi şimdi onun bütün hayatını sinema diliyle anlatıyor.
29 Ekim'de vizyona girecek "Mustafa", seyirciyi, özellikle de yeni nesli Atatürk'ü yeniden keşfe davet ediyor.
Film için Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı pek çok arşiv özel izinle açıldı.
Atatürk'ün daha önce görülmemiş fotoğraflarına, hatıralarını yazdığı not defterlerine, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarına, günlüğüne, elyazmalarına ulaşıldı.
Çekim ekibi Atatürk'ün ayak bastığı Selanik'ten Manastır'a, Şam'dan Berlin'e, Sofya'dan Karlsbad'a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan, öldüğü odaya dek her mekana girerek onun hayatını yerinde görüntüledi.
Geniş ve deneyimli bir kadro, Atatürk'e dair yazılmış kitapları, yerli yabancı basını, diplomatik yazışmaları tarayıp onlardan sahici, objektif, sıcak bir hayat hikayesi anlatmaya çalıştı.
Ondan kalan eşyalar, onu anlatan anılar, çalıştığı karargahlar, yaşadığı evler, geride bıraktığı belgeler, sevdiği müzikler, söylediği sözler titizlikle derlendi.
Yeni kuşağın okulda öğrendiği klasik bilgilerden ve eski, siyah beyaz görüntülerden sıkılmış olacakları varsayımıyla filmde samimi bir dil ve modern animasyon teknikleri kullanıldı.
Filmin müziklerini, Atatürk gibi Balkanlardan yetişmiş uluslararası bir müzisyen olan Goran Bregovic besteledi.
NTV - KO'MEDYA ortaklığıyla "Mustafa", 70. ölüm yıldönümünde Atatürk'ü seyirciye yeniden tanıştırabilecek bir film oldu. Filmin dağıtımını ise Warner Bros üstlendi.
resim: www.mustafa.com.tr
Bu film kesinlikle izlenmeye değer.
YanıtlaSilAtatürk gibi bir insan bu dünyaya kolay kolay gelmez.Onu daha iyi anlamak ve tanımak için sadece kitap okumak yetmiyor, onun hakkında daha fazla proje üretilmesi lazım.
Cennetine selam olsun ATA'm, seni unutmadık unutanlara da hatırlatacağız!
Sanki bildiğim ve hep beklediğim film... Anlatırım uzun uzun, Can Dündar yorumuyla..
YanıtlaSilHoşkal.
sabirsizlikla bekliyorum... tesekkurler!
YanıtlaSil