29 Eylül 2009

YEŞİL SAHALARA KAN BULAŞMADAN...


Geçtiğimiz hafta Turkcell Süperlig'de yaşanan ırkçılığa inanamadım. PKK'lı diye statdan çıkması için tezahürat yapılan Diyarbakırspor taraftarı ile bu rezilliği yapan Bursaspor taraftarı arasında olaylar yaşandı. Sonrasında Diyarbakırspor klübü başkanı da gerekirse ligden çekileceğini açıkladı. Az bile yaptı. Fakat bakıyorum da ilk tepkilerde adı geçen MHP hariç bu olaya yorum yapan ya da tepki veren kimse çıkmadı. Bir ört pas etme durumu var hâlâ ve bu beni çok rahatsız ediyor. MHP bile Diyarbakırspor'a destek çıkmışken ne Federasyon ne de Klüpler Birliği'nden tık yok. Bursaspor'dan özür de henüz takip ettiğim kadarıyla çıkmadı.

Ne olacak bilinmez ama İngiltere ve diğer dünya modern futbolunun öncüsü ülkelerde bunun onda biri yaşandığında çok ağır cezalar geliyor. Ayrıca UEFA da bu konuya çok önem veriyor. Ama 'birkaç densizdi' ya da 'o soysuzlar bizim klübü bağlamaz' gibisinden yalan savunmalar da Bursaspor'u kurtarmamalı. O olaylar yaşanırken başkanlarının kılını bile kıpırdatmaması herşeyi açıklıyor zaten. Bu olaylar illa ki yeni değil. Daha bugün Rıdvan Dilmen'in çıkan haberinde bu konunun farklı boyutları ve tarihinden minik parçalar bahsedildi. Bugüne kadar kılını kıpırdatmayan Federasyon artık bu kadar aleni yaşanmış ve ülkenin geçtiği bu sıkıntılı döneme denk gelmiş olay karşısında sessiz kalamaz, affedici olamaz. Yoksa bu olaylar büyür, inanılmaz vahşetler yaşanır. Zaten bir türlü şiddetin bitmediği yeşil sahalardaki kontrolsüzlük diz boyuydu, o yeşillere kan bulaşır. Bunlar ciddi konular. AKP'nin fütursuzca ateşlediği bu kavga ortamı -ki sözde kardeşlik amaçlanıyor onlara göre- karşı konmaz bir yangına döner. Allah korusun!

Ülkenin sorunlarını parça parça olarak farklı yazılarda sürekli dile getirdim, getiriyorum, getireceğim. Bu ülke içindeki ırkçılık-milliyetçilik sorunu, kimine göre adıyla Kürt sorunu, zaten aşikâr ama yanlış açıdan bakılıp yanlış yerde sorun aranıldığı zaman da çözümlere giden adımlar yanlış olur ve daha çok sorun yaşanır, bugün olduğu gibi. Bugün Türkiye'de Kürt sorunu yoktur ama genel olarak demokrasi ve kişisel hak ve özgürlükler sorunu vardır. Bunun temelinde de milletin kendi karakteri yatar ama bunu kimse dile bile getiremez. Bu yüzden de bu kavga kolay kolay bitmez. Türkiye'de bir DTP bir PKK sorunu vardır. Açılım denilen yaygara kopması da sadece bu hainleri korumaktan başka birşey değildir. Neyse burada politik konulara girmek istemiyorum...

Dediğim şudur. Ben de Rıdvan'a katılıyorum ve Bursaspor itirazsız 5 maç saha kapatma cezasını hakediyor diyorum. Bu tür olaylara da aynı standart uygulanmalı ve kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. Bunun yanına komple klüp yönetimine -ne kadar çabalamış olurlarsa olsunlar- 3 maç hak mahrumiyeti gelmeli. İkinci olayla aynı cezalar üzerine 3 puan silinmesi, 3. tekrarda ligden ihraç getirilmeli. Çok mu sert geldi? O zaman bir düşünün... Orada çocuklar vardı. O minik beyinlere 'sen PKK'lısın defol' denildiğinde kazınan nefreti düşünün, Allah korusun yarın birgün iş kontrolden çıktığında kan döküldüğünde giden canları düşünün, o çocukları düşünün o keşmekeşin içinde... Düşünün, bu olayların içinde karambolde sizin ya da bir yakınınızın da yaralandığını hatta öldüğünü düşünün...

Bu olaylar tipik taraftar kavgası değil, ciddiye alınmalı. Cezalar sert ve net olmalı. Madem eğitemiyoruz bu canileri, başka yol yok.

ugurarcan | 29-Eylül-2009 | KCo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder